sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Hahmojen valinta - kuka, miksi ja miten

(tästäkin on varmaan jo kirjoitettu sataan kertaan, mutta kirjoitanpa vielä oman näkökulmanikin aiheeseen...
VAROITUS: sisältää ylenpalttista löpinää, voi ohittaa jos tuntuu siltä :DD )

Cosplay -hahmojen valinta ennen coneja on varmasti jokaiselle cossaajalle vuoden kohokohtia; jokaisella cossaajalla on myös erilaiset kriteerit hahmon valinnassa. Tässä postauksessa kerron, millaiset lähtökohdat itselläni on hahmojen valintaan, mikä vetää minua tiettyihin hahmoihin ja miksi valitsen tietynlaisia hahmoja. Edelleenkin nämä ovat vain minun mielipiteitäni, enkä tässä postauksessa väitä tai tule vaatimaan ihmisiä samanlaiseen makuun kuin minulla on. Aihe on vain jo jonkin aikaa muhinut päässäni, joten ajattelin kirjoittaa jotakin siitä, kun seuraavaan coniin on vielä aikaa (+koska motivaatio ompelemiseen on tällä hetkellä hävinnyt...)

Aina ennen coneja tulee se iänikuinen tenkkapoo. Mitä ihmeen sarjaa sitä voisi seuraavassa conissa cossata? Valitsenko hahmon, joka on minulle tuttu? Entäs sen kaverin vinkkaaman hahmon, jota en niinkään tunne, mutta josta saisi vaikka paricossin? Vai olisiko repäistävä jollain sexyllä hahmolla? Ehkä voisi valita sen suosituimman sarjan suosituimman hahmon? Olen jo pitkään pohdiskellut, millä kaikilla eri tavoilla ihmiset valitsevat cossinsa. USA:n CMV-videoita tutkimalla jotenkin sai kuvan, että moni ainakin rapakon takana valitsee cossinsa ehkä siten, miten parhaiten pääsisi julki (mahd. paljastavat vaatteet tai sitten tunnettu hahmo, usein molemmat). Mikä painaa vaa'alla enemmän, peittävät ei-niin-tunnetut pikkutilpehööri-asut vai paljastavat ja tunnetut hahmot?  Mikä on cosplayn funktio? Eniten huomiota siis vetävät nämä hahmot. Of course, niinhän se aina menee; miehiä kiinnostaa vähäpukeiset naiset ja suurinta osaa anime-ihmisiä tunnettuista sarjoista cossaavat. Mites sitten he, jotka valitsevat vähän tuntemattomia, ei-niin-suosittuja-ja-vähäpukeisia-hahmoja?

Jotenkin olen sitten myös tätä kautta pohtinut sitä, miten itse oikein valitsen hahmoni. 

Yleensä valitsen hahmon, josta tiedän ja josta pidän. Tällaiseen valintaan on helppo päätyä, koska tietää millaiset vaatteet hahmolla on, löytää helposti lähdemateriaalia esim. jos omistaa mangat tai pelin kyseisestä sarjasta. Hahmo on myös persoonana tuttu, joten on helppo keksiä mm. poseerauksia.  Parastahan on tällaisia hahmoja cossatessa se, kun löytää samasta sarjasta pitäviä ihmisiä, on helppo alkaa juttelemaan ja tutustua. Cosplay kun on minulle paljon muutakin kuin vain puvun pitämistä ja esittelemistä; minusta on hienoa, jos löydän muita samasta sarjasta pitäviä ihmisiä, ja jutella heidän kanssaan.

Välillä on käynyt niin, että olen vain jossain nähnyt esimerkiksi jonkin kuvan jostain hahmosta ja olen ajatellut, että tuotapa olisi kiva cossata. Freya on yksi tällainen hahmo. Usein näissä hahmoissa kuitenkin käy niin, että ennemmin tai myöhemmin haluaa myös tutustua sarjaan, joten loppujen lopuksi hahmo ei siltikään jää niin kovin tuntemattomaksi. Kai minulla sitten jossain on se halu kuitenkin tietää hahmosta jotain, ennenkuin alan cossaamaan sitä.

On minulla listassani myös hahmoja, joista en oikeastaan niin paljon tiedä. Yksi tällainen on Kureha. Epäilen kuitenkin, että Kurehan kanssa käy niinkuin esim. Freyan kanssa; lähden ottamaan sarjasta selvää. Näissä hahmoissa kuvaan astuu syynä joko se, että kaveri on pyytänyt ryhmäcossiin/ tekisimme Lazin kanssa paricossia tai että olisin nähnyt kuvan hahmosta ja ihastunut designiin. Kynnys ihan tuntemattomien hahmojen cossaamiseen on kuitenkin itselläni suuri; on ehkä vähän noloa jos joku tulee juttelemaan sarjasta, ja itse ei voi ottaa osaa tähän keskusteluun, koska ei tiedä sarjasta/hahmosta mitään.
 

Ehkä olette huomanneet, mutta suurin osa valitsemistani cossattavista ei ole ns. main-stream -animeista tai juuri sillä hetkellä pinnalla olevista sarjoista. En tiedä miksi, mutta jotenkin kaarrun aina joko nostalgia-cossien puoleen tai sitten vähän tuntemattomien sarjojen puoleen (tähän voi tietysti olla selityksenä se, etten enää jaksa katsoa/lukea kovin pitkiä sarjoja, vaan mieluummin sellaisia, joista on max. 20 pokkaria tai 11-50 -jaksoa... Sarjat, joissa on lähemmäs 200-jaksoa eivät jaksa innostaa niin paljon enää... Ei ole aikaa katsella!). Voitte siis kutsua minua sitten vaikka yleiseksi hipsteri-fanittajaksi :--D Tuskin siis tulette koskaan näkemään minua Kuroshitsuji -cossissa, Hetalia -cossissa tai vaikka Shingeki no Kyojin -cossissa. Itse tuskin tulen koskaan valitsemaan cossattavia sarjoja sen mukaan, mikä on in ja mikä ei. Loppujen lopuksi minua ei niin hirveästi haittaa, vaikkei cossiani niin paljon kuvattaisi; siksi tulen cossaamaan MKR:ää ja Card Captor Sakuraa vielä jossain vaiheessa, vaikka asuja ei tunnistettaisikaan!

Onko sitten olemassa mitään hahmoja, joita haluaisin cossata, mutta jostain syystä en voi/halua/pysty? Mitkä ovat näiden asujen toteutuksen esteenä? Tietysti miehiset hahmot; jostain syystä (it's ya hips gal...) en pysty miehisiä muskeli-miehiä cossaamaan; onneksi noitakaan ei toisaalta kovin montaa ole.  Toinen ongelma syntyy aina paljastavien asujen yhteydessä; olisi toki kiva jos omistaisi sellaisen vartalon, jota ilomielen voisi esitellä ihmisille. Tämänhetkisillä mitoilla en uskalla/viitsi lähteä cossaamaan henkilöitä, joilla esim. näkyy vatsa tai on hyyvin hyvin mini-mallinen hamonen... En ole ihan niin sinut vartaloni kanssa, varsinkin kun mokoman takia olen myös ollut kiusauksen kohteena nuorempana. Kuulun siihen kategoriaan, joka osasyyksi cosplayn takia on pudottamassa painoaan (tietty haluaisin myös ranta-kuntoon, ensi kesäksi :DD ei ole tullut uskallettua rannalle piitkään aikaan!).


On tietysti totta, ettei ole mahdollista oikeasti saada sellaisia muotoja, joita anime-tytöillä on, ilman implantteja ja anorektikon vartaloa (ja hei haloo oikeesti, missä joidenkin anime-tyttöjen kylkiluut/lantioluut oikeen on??). Itsestäni ei kuitenkaan ole vielä cossaamaan tällaisia hahmoja, mutta ehkä sitten tulevaisuudessa...! (tämä ei nyt sitten liity siihen läskit-ei-voi-cossaa -keskusteluun, vaan lähinnä siihen, mihin minä itse vedän rajan, mitä pidän omalle vartalolleni "säädyllisenä", mitä itse kehtaisin laittaa päälleni; muut voivat valita miten haluavat, koska ei se minulta ole pois :D) Mutta, ei tästä vartalo-ongelmasta sen enempää, siitä tulee sitten joskus lisää (tai sitten ei...)

Mutta, millä tavalla te valitsette hahmonne? Mitkä ovat ne teidän kriteerinne? :)

ps. voi olla, ettei Traconista tule tällä kertaa con-raporttia, koska kuvia ei tullut otettua juuri yhtään, lähinnä sen ylenpalttisen jonottamisen vuoksi... Ja melkein kaikki mielipiteet kyseisestä conista on jo sanottu :)

-Punumi

2 kommenttia:

  1. Hyviä pohdintoja~
    Minun hahmovalintoihini vaikuttaa oma kiinnostus hahmoon ja sarjaan. Minulle on tärkeää, että pidän hahmosta itsestään ja tiedän siitä ja sarjasta. Ehkä cossaamiseni on jonkinmoinen näkyvä fanitus hahmoa tai sarjaa kohtaan. En oikeastaan voisi cossata hahmoa tai sarjaa mistä en itse tiedä mitään, tai en pidä. Tuntuisi oudolta olla puvussa ja hahmona joista ei tiedä mitään, pelkkä poseeraaminen tulisi ongelmaksi :D. Eikä puvun tekovaiheessa olisi niin paljoa motivaatiota jos en bondaa hahmon kanssa. Yritän myös vähäsen edes katsoa omaa vartaloani hahmon mukaan. Ei tulisi mieleenkään cossata hahmoa hervottoman kokosissa bosissa tai super pitkää hahmoa. Tässä varmaan ongelmaiseksi lähinnä tulisi vaatteiden tekeminen oman vartalon pituisiksi/kokoisiksi.

    En yleensäkkään löydä suosikkihahmojani kovin suosituista sarjoista (anime manga saralla siis). Tykkään cossata enemmän pelihahmoja kuin animesta tai mangasta, missä tietenkin sitten on riskinsä ettei hahmoa tunnisteta juurikaan, mutta se ei kuitenkaan ole tässä harrastuksessa itselleni se pää pointti vaan lähinnä puvun tekeminen ja onnistuminen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota olen myös miettinyt, ettei minullakaan varmaan olisi motivaatiota tehdä pukua hahmosta johon ei olisi minkäänlaista tunnesidettä :o joiltakin se varmaan onnistuu, mutten usko että minulta. Se tosiaan myös helpottaa ompelua ja suunnittelua, kun hakee omalle ruuminrakenteelle sopivia hahmoja; ei tarvitse miettiä mittasuhteita niin paljon :D
      Kiitos paljon kommentista,hienoa kuulla että myös muilla on samantapaisia valintakriteereitä :D

      Poista