torstai 27. kesäkuuta 2013

Traconin suunnitelmat ja mielipiteitä


Noniin, aloitetaan sitten heti suunnitelmista, eli tässäpä ne tulee:

Lauantai

Punumi: Haru elokuvasta Kissojen Valtakunta
Lazuliz: Paroni elokuvasta Kissojen Valtakunta

Sunnuntai

Punumi: Rorona pelistä Atelier Rorona: The Alchemist of Arland
Lazuliz: Hatsune Miku pelistä Project Diva F

Photoshoot
- Konohana Sakuya & Yukiko Amagi Persona 4-ryhmässä
(asujen parantelua tiedossa)

Ja sitten ihan muihin aiheisiin! Jos ette halua/jaksa enää lukea mielipiteitä coni-skenestä ja cosplayn tasosta, voitte lopettaa lukemisen tähän ja kirjoittaa osoiteriville vaikka cosplay.com ja ihailla ihmisten asuja :D

Disclamer: Nämä ovat siis meidän mielipiteitämme asiasta ja usein mielipide-asioista on turha kiistellä, joten ei kinasteluja. Kommentoinnit on pidettävä asiallisina.

Lueskelimme tuossa Desuconin palautteita Anikista, ja silmiin pisti ehkä harmittavankin usein miinuksina "hengaaja"-conittajat, cosplayn puute ja cosplayn taso. Jokaistahan ei tietty pysty miellyttämään ja aina jotain miinuksia tulee, mutta haluamme silti sanoa asiaan oman mielipiteemme, koska voimme :DD (tosin ei ehkä pitäisi...) Tässä tämän blogin pitämisen aikana ei kauhean paljon ole tullut kirjoitettua ns. "mielipide"-kirjoituksia asioista, lähinnä ehkä siksi, että kaikki aiheet on jo melkein kulutettu loppuun ja usein sitten eroavat mielipiteet tuottavat riitaa rakentavan keskustelun sijaan... Mutta, asiaan!

Eli, kohta numero yksi: hengaaja -conittajat. Olemme ymmärtäneet, että tällä nyt tarkoitetaan conittajia, jotka vain tulevat tapahtumaan ja hengaavat kavereittensa kanssa. Voimme kertoa että itse olemme kuuluneet samaan ryhmään enemmän kuin yhden conin osalta. Miksi näin? Koska esimerkiksi meitä kiinnostavaa ohjelmaa ei vain ole löytynyt. Suurin osa ohjelmista käsittelee sarjoja, joita emme katso (luokitelkaa vaikka hipsterifaniksi, koska syystä tai toisesta ainakin minua kiinnostaa ehkä vähän vähemmän tunnetut sarjat -Punpun) tai aiheita, joista jo tiedämme. Nyt joku huutelee siellä, että miksi sitten tulette jos kerta ohjelmaa ei ole. No, kun liput menevät kahdessa päivässä, ei kaikkia ohjelmia ole vielä edes julkaistu, joten koskaan ei voi tietää, vaikka sattuisikin tulemaan itseään kiinnostavaa ohjelmaa. Nyt on muutamaan otteeseen käynyt niin, ettei kiinnostavaa ohjelmaa ole tullut (pitäisikö meidän sitten myydä lippumme?)/ kaikki kiinnostavat ohjelmat ovat olleet täynnä. Välillä myös cossit saattavat olla esteenä ohjelmiin menemiselle (Konohana...). Muutamia kommentteja on tullut ohjelmien kuulijoiden vähyydestä. Ohjelmien sisältöhän vaikuttaa paljon ohjelmien kuuntelijoiden määrään, monia tuntuu kiinnostavan huumoripainotteiset ohjelmat enemmän kuin syväluotaavat. Syväluotaavissa ohjelmissa pitäisi taas keskittyä yhteen asiahaaraan, esimerkiksi Ôkami -pelistä voisi käydä läpi peliin kuuluvia japanilaisia myyttejä. Meille on monta kertaa myös käynyt niin, että kaksi meitä kiinnostavaa ohjelmaa on ollut päällekkäin (esim. niin, että cosplay -kilpailuiden aikana on meitä kiinnostavaa ohjelmaa).  Koska suurin osa näistä ohjelmista tulee yleensä nettiin, vieläpä hyvälaatuisena, menemme yleensä mieluummin katsomaan kilpailut, joista materiaalia yleensä löytyy vähemmän tai huonolaatuisempana (*vinkvink Desun ihmiset, kuvatkaa kilpailut myös ja laittakaa kanavallenne :D)

Ja loppujen lopuksi, tekeekö se ihmisistä huonompia conittajia, jos he haluavat viettää aikaa samanhenkisten ihmisten kanssa? Onko se huono asia, jos nämä ihmiset etsivät coneista uusia samoista asioista pitäviä ystäviä ja hengaavat heidän kanssaan? Jos omassa kaveripiirissä ei ole ihmisiä, jotka animesta/mangasta/cosplaysta tykkäävät? Ei ainakaan meistä. Ei myöskään olisi mitenkään mahdollista rajata osallistujia vain sellaisiin, jotka kulkisivat ohjelmista toiseen, eivätkä hengaisi. Pitäisikö järjestää vain hengailu-con? DesuHangOut? :--D Puhe-ohjelmista pitäjille on jo DesuTalks, joten why-not? Okei, ei se ehkä olisi kovin suosittua... Silti, conit on tarkoitettu jokaiselle kävijälle, niin hengaajille kuin luennoista pitäville. Välillä toisia tulee coniin enemmän, välillä vähemmän.

Aika paljon on tullut myös palautteita cosplayn tasosta ja sen vähyydestä. Tässä vähän ollaan nyt ihmetelty, että mitä ihmiset pitävät tasokkaana cosplayna? Isoja proppeja ja suuria hameita? Hyvin ommeltuja ja viimeisteltyjä, ehkä vähän simppelimpiä asuja? Onko vertailukohteena jokin cosplay-musiikkivideo Amerikasta, johon on 8000 kävijän joukosta valittu n. 20-30 cossaajaa? 

Olimme molemmat backstagella Desuconissa, ja se cosplayn taso, jota näimme, oli huikea. Monet asut oli hyvin tehtyjä ja viimeisteltyjä. Monen mielestä esim. Hall Cosplayn voittajat tulivat yllätyksenä, mutta kun kyseisiä asuja katsoo lähempää, näkee miten paljon työtä ja osaamista niihin on käytetty. Viimeistelty ja osaavasti tehty asu on kaiken a ja o. Ei tullut siis meille yllätyksenä, ettei Laz Konohana -asullaan voittokolmikkoon yltänyt (ja olihan se vielä hieman keskeneräinenkin...). Ne ihmiset, jotka pitävät isoja proppeja ja suuria hameita tasokkaan cosplayn merkkinä, valitettavasti kovin usein niin isoja projekteja ei ole viimeistelty loppuun asti. Aikaa ja vaivaa näihinkin asuihin varmasti on käytetty, mutta usein niistä löytyy myös harmittavan paljon pieniä vikoja (tämä tuli huomattua Lazuliksen asun palautteesta muun muassa). Toinen ongelma on aika ja materiaalit; iso ja ja näyttävä asu on yleensä pain-in-the-ass-to-make, ja tarvittavien materiaalien ostoon menee yleensä todella pitkä aika ja/tai paljon rahaa. Konohanan asuun on valehtelematta mennyt n. 200 euroa ja asu on vielä kesken. Kovin moni ei pysty ostamaan/ ole varaa ostaa kalliita materiaaleja netistä, esimerkiksi wonderflexiä tai resiniä. Kolmas ongelma on conittajat itse; jos tekee isoja proppeja tai suuria hameita, ne saavat väistämättä damagea jonkun ympäriinsä juoksevan, eteensä katsomattoman conittajan toimesta. Jotkut saattavat tahattomasti rynniä läpi toisten siipien tai talloa hameiden helmoja, mutta olemme myös kuulleet joidenkin tahallisesti tekevän tätä. Vähän käytöstapoja peliin hei... Kuka siis haluaisi tehdä vaivalla asua, joka hajoaa conissa? Neljänneksi, jos Suomen cosplay-skeneä lähtee taas vertailemaan esimerkiksi juuri Amerikkalaiseen, ei näiden kahden vertailu ole reilua. Ihmisten ja pukuilijoiden määrä on paljon pienempi Suomessa, sen lisäksi materiaalien hankinta on Amerikassa helpompaa kuin Suomessa. 

On todella jännä kuulla kommentteja cosplayn huonosta tasosta, varsinkin kun noin yleisesti ottaen Suomen cosplayn taso on vain vuosi vuodelta parantunut, ainakin meistä. Välillä tulee myös mietittyä, tuleeko nämä kommentit sellaisten ihmisten suusta, jotka eivät itse ollenkaan cosplayaa... Ei näiden asujen tekeminen ihan niin helppoa ole kuin luulisi, tähän menee aikaa, rahaa ja hermoja aivan suunnattomasti. Tämä osaltaan voi olla syynä siihen, että cosplayta oli esimerkiksi tämän vuoden Desussa vähemmän verrattuna viime vuosiin. Kaikilla ei ole aikaa taikka rahaa tehdä joka coniin uusia asuja; etenkään näyttäviä ja suuruudenhulluja.

Nojoo, tällaista tällä kertaa, toivottavasti nyt edes jotain selvää tästä tekstistä saitte (ei ihan muutamaan vuoteen ole tullut mitään mielipidejuttuja kirjoitettua...)

Kiitos ja anteeksi
- Lazuliz & Punumi


4 kommenttia:

 1. Asiaa!!! Hyvä teksti!

  Välillä tuntuu juurikin siltä, että tuosta cosplay'n tasosta valittavat ihmiset eivät oikeasti tiedä yhtään mitään cosplay'sta.

  Ylipäätään se, että miksi jossain conipalautteessa vingutaan vähäisistä cossaajista tai huonosta tasosta? Ei se ole conin asia pitää huolta kummastakaan. Se on kävijöiden oma valinta, mitä vetää päälleen. Eihän millään tapahtuman pääjärjestäjällä tai vänkärillä ole mitään sanomista moiseen asiaan.

  Ensimmäinen tapa vaikuttaa asiaan on luultavasti se, että ne, jotaka keksivät moisesta valittamisen aihetta, vetäisivät itse puvut niskaan tai tekisivät omasta mielestään laadukkaampia pukuja. Mutta kuten jo mainittua; luultavasti nämä ihmiset eivät hirveästi cosplay'sta tiedä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meistäkin on outoa, että palautteessa tuollaisista asioista valitetaan; melkein sama kun valittaisi säästä! Järjestäjät eivät mitenkään pysty vaikuttamaan asiaan... Palautteen kuuluisi olla conia parantavaa. Ei ketään voi pakottaa pukeutumaan cosseihin tai käymään ohjelmissa tai näin.

   Tähänkin, niinkuin moneen muuhunkin asiaan, pätee sanonta helpommin sanottu kuin tehty :DD
   -Pun&Laz

   Poista
 2. hyvä teksti! miettinyt samaa tuon hengailun suhteen ja yleensä ottaen omasta mielestäni cosplayn taso on noussut suomessa koko ajan kuitenkin, menee koomiseksi tämmöiset asiat osittain

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :D Hyvä tietää ettei ole mielipiteineen yksin ^^ Tragi-koomistahan tämä on jo melkein, jotkut kun tuntuvat esim. ottavansa hengailu-conittajista suurestikin nokkaansa :P mutta kukin tyylillään...!

   Poista