maanantai 17. helmikuuta 2014

Frostbite kohu ja alaikäiset

Jos et halua lukea kohuja jotka Frostbite on herättänyt k-18 kokeilullaan niin ole hyvä äläkä lue tätä, sillä nyt aion purkaa omat ajatukseni mahdollisimman neutraalisti asian suhteen. Älkää tappako minua tämän postin jälkeen tai laittako epäasiallisia kommentteja mielipiteistäni asian suhteen, sillä en syyttele ketään tai halua synnyttää sotaa, haluan vain purkaa nämä päässä pyörivät ajatukset ja tunnontuskat pois.

(Juu keksin taas pyörän uudestaan, mutta mielestäni jokainen saa kirjoittaa blogiinsa mistä haluaa :D)

--------------------------------------------------------------------------------------

Desucon
Frostbite 2014 nosti suhteellisen kohun jo silloin, kun sen ilmoitettiin olevan kokeilu K-18 conille. Monet ihmiset unohtivat kokonaan, että kyseessä oli kokeilu sille, toimisiko con ikärajallisena. En itse näitä kohuja viitsinyt edes seurata, sillä tiesin conin olevan kokeilu, eli jos se ei toimisi niin conista tulisi taas ikärajaton. Punumi seurasi kohuja ja kuulin aina välillä mitä ihmiset mm. Facebookissa olivat conista mieltä.

Kesän 2013 Desucon ei saanut luennoilleen paljoa huomiota ja tuntui sille että hengailu oli conin pääpointtina cossikisojen lisäksi, sillä se keräsi kyllä yleisöä. Wikipedia lainaus (Con=Convention=suom. konferenssi); "Konferensseilla on yleensä enemmän tai vähemmän tiukasti järjestäjien suunnittelema aikataulu, jonka lomassa konferenssivieraat voivat myös tavata toisiaan. Yleensä mukaan on kutsuttu myös aiheeseen liittyviä puhujia, jotka pitävät luentomuotoisia esityksiä. Tapahtumaan voi liittyä myös paneelikeskustelu."
Jos Desuconin pitäjät haluavat, että conin pääpaino on ohjelmilla, on heillä myös oikeus tehdä jotain asian suhteen. Tällä kertaa kokeilu oli siinä, että ovatko yli 18-vuotiaat niitä, jotka käyvät ohjelmissa ja siltä se kyllä hiukan näyttää, sillä luennot olivat täynnä vaikka paikanpäällä olivat kaikki muutkin ns. ärsykkeet kuin kesän Desuconissa (karaoke, tanssipelit, animehuone yms.).

Monet alaikäiset tuntuivat argumentoivan sillä, etteivät näe kavereitaan koska eivät pääse coniin. Itsekin näen kyllä tuttuja conissa, mutta en ole varma maksaisinko vain ystävien näkemisestä matkan coniin ja tapahtuman rannekkeen ja ehkä jopa hotellin. Viime kesän Desucon oli siinä mielessäni itselleni pettymys, että lauantai meni Hall Cosplayn merkeissä enkä päässyt ohjelmaan vaikka jotain kiinnostavaa olisi ollutkin (tänä vuonna olen viisaampi cossini suhteen). Sunnuntaina taas luennot eivät olleet omaan mieleeni ja coni meni hengailuksi. Suoraan sanottuna kesän Desucon tuntui hiukan rahanhukalle siksi, että perjantaina en päässyt paikalle, lauantai meni cossin vankina ja sunnuntaina ilman esityskisaa päivä olisi ollut melkein turha (yksi photoshoot, jeee...).

Haluaisin myös nostaa esiin sen, että Frostbiten ikärajan vuoksi tehtiin Yukicon Espoossa, jotta alaikäisetkin saisivat conin jossa olla. Olin paikanpäällä ja coni oli nopeaksi kyhäykseksi hyvin potentiaalinen tulevaisuuden con, joka tuo samalla vastapainoa sille Frostbitelle, joka saattaa pysyä K-18 leima alla. Yukiconin avulla ihmiset voivat päästä talvella coniin, olivat sitten alaikäisiä tai ei.

Yli 18-vuotiaiden kannalta Frostbite saattoi antaa tilaisuuden tulla katsastamaan con, sillä monet Anikissa olevat conien jälkilöylyt pursuavat valitusta alaikäisistä conikävijöistä ja heidän tekemisistään. Monet alaikäisetkin osaavat käyttäytyä, mutta valitettavasti kaikki heitetään samaan laatikkoon muutaman ryhmän toilailuista. Kisoissa huutelu, päätön juoksentelu, glomppaukset, free hugz- ja raiskaus-kyltit, en usko että monet ovat mielissään moisista. Monet isommat cossit myös kärsivät conin aikana joko tallomisesta tai päin juoksemisesta. En sano etteikö asialla voisi olla myös yli 18-vuotias, mutta itseäni päin on juossut joku joka näytti noin 13-vuotiaalta kun olin Konohanassa. Niitä siipiä en haluaisi lähteä uusiksi kyhäämään, sillä yhden lipuskan rikkoutuminen tarkoittaisi koko siiven uudelleen tekoa.

En itse ollut paikalla Frostbiten päättäjäisissä kuulemassa ennakko-osto-oikeudesta, vaan sain asiasta kuulla myöhemmin netin kautta. Asiasta nousi suhteellinen kohu, joka ei miellyttänyt ihmisiä, mutta toivon syvästi että Twitterin kautta ihmiset näkevät ettei kyse todellakaan ole kaikista lipuista vaan pienestä murto-osasta.

Lainattu Twitteristä;
"Desucon (Finland)@desukun 
Hyviä huomioita, @ero_vero ja @evegurumi! Ennakko-osto-oikeuksia rekisteröitiin noin 1000. Lippuja jää siis runsaasti muillekin."

 Ja tuntia myöhemmin;
"Desucon (Finland)@desukun
@ero_vero @evegurumi @desukun Korjaus! Ennakko-osto-oikeuksia onkin rekisteröity vain alle 500, eli lippuja todellakin riittää."

Uskon ennakko-osto-oikeuden olevan toive sen suhteen, että luennot saataisiin täyteen oikeuden omaavien ja kilpajuoksulla-ostettavien lippujen kanssa. Nopeat syövät hitaat on oiva sanonta Desuconin rannekkeiden kanssa, sillä viimevuonna rannekkeet menivät aivan liian nopeasti kaupaksi. Henkilön jolle ohjelmalla ei ole väliä on helpompaa ostaa lippu kuin sellaiselle, joka ohjelmaa haluaa katsoa, jos ohjelmaa ei ole julkistettu ennen rannekkeiden myyntiin laittoa. Fiksuin veto olisi laittaa ensin ohjelma (kuten Frostbiten kanssa tehtiin), jotta tietää kytistellä myynti hetkellä nettiä.

Tässä vaiheessa joku saattaisi sanoa, että ostaisi ihan vain varmuudeksi lipun. Ymmärrän logiikan, mutta on se hiukan turhauttavaa ostaa lippu ja sitten myydä eteenpäin. Vaikka siitä saisikin nyhtämällä itselleen vielä rahaa takaisin, niin ei se mielestäni ole oikea tapa saada ranneketta. Ranneke pitäisi saada sillä hinnalla kuin Desucon rannekkeensa myy, eikä tupla, jopa tripla, hinnalla.

K-15 ikäraja?
Mitä 15-vuotiaat saavat tehdä? Miten he eroavat 13-vuotiaista? Ovat he henkisesti kypsempiä, ainakin hiukan, mutta laillinen ikä Suomessa on 18, mikä avaa kaikki ovet, seksi, väkivalta ja alkoholi (vaikkakin 20 väkeviin). Mutta jos katsotaan lain kannalta, niin kaikki conissa oleva sisältö pitäisi toisaalta tehdä sopivaksi 15-vuotiaille silloin. 18 on helpompi määrittää mitä luennolla saa olla, eli oikeastaan kaikkea.
Tuntuu myös sille, että asiaa ehdottavat henkilöt eivät taida muistaa sitä, että kaikilla 15-vuotiailla ei ole henkilöllisyystodistusta tai kyseisen henkilöllisyystodistuksen tuominen ja kadottaminen ei ehkä hirveästi innosta (passi). Melkein kaikki 18-vuotiaat omistavat jonkun henkilöllisyystodistuksen, joka on helppoa kuljettaa ja pitää tallessa (ajokortti tai henkilökortti).

Coneja on
Eihän ne conit nyt sentään Desun kahteen variaatioon jää. Coneja on ja niitä tulee vuosi vuodelta lisää. Tänä vuonna Yukicon sai alkunsa ja viime vuonna listoille ilmestyi Mimicon. Näiden lisäksi on vielä tulossa Cosvision. Tapahtumia on melkein joka suunnalla, jotta voi itse valita minne menee ja mikä ajankohta sopii. Uskon että jokainen löytää sopivan conin jonne mennä, eikä Frostbiten menetys conlistalta pitäisi olla maailmanloppu. Olisin varmasti itse ollut harmissani siitä, etten olisi Frostiin päässyt (jos siis olisin vielä alle 18), mutta olisin silloin santsannut Yukiconiin pääsyssä. Onhan se talvi pitkä ja synkkä jos ei pääse yhteenkään coniin, mutta totuus on se, että kesällä ihmisillä on lomia ja he pääsevät silloin helpommin coniin. Talvilomat kun vietetään Suomessa niin eri aikoihin, ja monet lähtevät silloin perheensä kanssa jonnekin laskettelemaan tai vastaavaa, joten conit saattaisivat jäädä loman varjoon.

Suomessa kaikki muut conit ovat ikärajattomia, eipä se minusta kovin epäreilua ole että aikuisetkin saavat yhden oman conin, jossa sisältö on aikuisempaa...

Huh, johan sitä tekstiä taas tuli. Saatoin jotain unohtaa kokonaan alkuperäisestä ajatuksestani, mutta tuossa kai olivat kaikki pääpointit jotka jäivät hautumaan päähän. Kiitos ja anteeksi :D
-Lazuliz 

2 kommenttia:

 1. Itse olen käyny +20 tapahtumassa ja kaikki Frostbitet tähän menessä on tullut käytyä ja täytyy sanoa, että tähän menessä oli paras Frostbite ikinä. Mikä sitten Frostbitestä teki hyvän? Sen että konsepti toimi. Se oli oikeasti kivaa että sielä mahtui kulkemaan ja nurkkiin ei kasaantunut epämääräisiä pusupiirejä yms. tukkimaan teitä. Myös esim. tanssipelejä pääsi kokeilemaan 5 minuutin jonotuksen sisällä ja taidekujalla ei tarvinnut uida ihmismeressä.

  Itsekkin sain tietää Frostbiten aiheuttamasta kohusta vasta päättäreiden jälkeen,jonka logiikkaa en kyllä ymmärrä, samalla logiikalla ihmisten pitäisi itkeä siitä, että Traconin lippuja myytiin Frostbitestä! Myös en ymmärrä sitä, miksi juuri Desucon on se "must get" con. Suomessa kun järjestetään +10 tapahtumaa per vuosi niin se, ettei kesän Desuun tai talven Frostbiteen pääse, ei pitäisi kaataa kenenkään maailmaa.

  Itse vaan jään toivomaan, että Frostbitellä lätkäistäisiin se lopullinen K-18 leima, koska olisi kiva jos oli se hieman rauhallinen coni (oli niin mukavaa kun kukaan ei sielä meuhkannut, kiljunut, juossut tai huutanut<3)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tanssipelin jono huomasin itsekin kun siinä vierellä välillä istuskelin. Ihan mukavaa ettei tarvia puolta päivää jonottaa niiden jotka haluavat peliä kokeilla :) Karaokessakin taisivat ihmiset päästä suhteellisen sutjakkaasti jonossa eteenpäin.

   K-18 leima voisi mielestäni jäädä myös. Voisi ehkä ensi kerralla olla sitten tätä toista puolta k-18 rajasta, että ne tissit ja perseet eivät olisi ainuita jotka sen leiman laittaisivat. Kait niitä hiukan raaemman puolen animeja/mangoja on, jotta saataisiin väkivaltaan liittyvää ohjelmaa kasaan, koska sellaista voisin käydä kuuntelemassa.

   Poista