tiistai 23. syyskuuta 2014

Haru Yoshioka, kangasta, kangasta kaikkialla!

Noniin, semisti tässä kulunut tätä aikaa Desusta, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan eikös? :D Eli, nyt olisi luvassa WIP-postaus Harusta, vähän siitä miten häneen päädyin, miten tein ja miten ompelin tuota _hemmetin_ asua vielä pe-la -yönä ennen Desua.....

Tässä vielä muistutus miltä se mekko näyttää :D
Alunperin Harun oli tarkoitus tulla vuoden 2013 Traconiin, mutta kesätöiden henkisen rankkuuden takia en saanut asua edes aloitettua (ostin kyllä Eurokankaasta jotkut kaavat, jotka sitten eivät sopineetkaan asuun...) Haru ei kuitenkaan lähtenyt tehtävien cossien listalta, sillä olen rakastanut asua siitä lähtien kun näin Kissojen Valtakunnan. Elokuva on aina ollut minulle erityinen, koska rakastan kissoja ja pidän tyylistä, jolla elokuva on piirretty. Edes huono suomidubbi ei häirinnyt silloin kun se ensi kertaa elokuvateattereihin pyörähti :''D Nykyään tulee kyllä katsottua japaniksi, tosin nostalgian takia elokuva pyöri taustalla suomeksi näitäkin pukuja tehdessä xD

Itse puvun tekeminen lähti keväällä 2014, kun lähdin etsimään tietoa itse asusta. Aloitin puvun teon etsimällä tietoa siitä, miten tuollainen myllynkivikaulus oikein tehdään. Tutoja löytyi vain muutama, mutta nekin olivat erittäin informatiivisia ja hyviä (googleen hakusanaksi Elizabethan ruffle niin johan löytyy). Samalla törmäsin maagiseen avainsanaan Elizabethan. Päätin siis kokeilla onneani Ebayssa, ja katsoa mitä sieltä oikein aiheeseen liittyvänä löytyisi ja tadaa, tällainen pompahti silmille:

le kaava <3
Pelastus! Jos vain mahdollista, haluan yleensä tehdä mahdollisimman autenttisen asun, kunnioittaen pukuperinteitä yms. Helpotti kummasti, kun löysin nämä kaavat, etenkin kun tuo oikeanpuoleinen asu on juuri sellainen, jota olen hakenut (tosin tätäkin joutui muokkaamaan, mutta suurimpien osien, eli korsetin ja hameen kaavat, löytyivät tästä). Kaava oli todella helppokäyttöinen, vaikka aluksi saikin suomennella useamman tunnin mitä siinä englanninkielisessä tekstissä sanotaan (vaikka opiskelenkin englantia, en ole perehtynyt ompelu-sanastoon :'D ). Kankaat Haruun olin ostanut jo 2013, mutta näistä kankaista vain korsetin ja tummankeltaisen hameen kangasta käytin itse asussa. Vaalean keltaisen hameen/hihojen kankaan ostin sitten kuukautta ennen Desua... Siinä vaiheessa mietin että tuleekohan tästä mitään, koska sellainen pääsiäisen-keltainen kangas olisi varmasti hankala löytää, varsinkin kun yleensä en Eurokankaasta mitään löydä... No, kävi kuitenkin niin että kangas löytyi (EK, en enää hauku sinua!), ihanan keltainen paitakangas, jota otin ensimmäisellä roundilla about 3 metriä... Ja sehän ei riittänyt alkuunkaan... Ja kun kangasta ei löytynyt kotikaupungistani, päädyin hakemaan lisää opiskelukaupungistani (soitin siis EK:seen, kangasta oli, ja hakiessani kangasta myyjät olivat että "onkohan meillä enää keltaista, hmm..." SEMISTI hakkasi sydän siinä vaiheessa kun tarkastivat...) ja sieltä otin mukaan loput kymmenen metriä kangasta, mitä jäljellä oli (varmuuden vuoksi xD). Samasta kankaasta tein Peach Makin kimonon, joten onneksi tuli ostettua yli tarpeiden. Vannealushameen olen ostanut Ebaysta, tosin siihen täytyi lisätä tyllinen "lisäosa" antamaan nostetta, sekä piilottamaan vanteet (ei ole kaunista kun hameen läpi näkyvät vanteet...).

Ennen ompeluja ja kankaiden leikkauksia tein myllynkivikaulukset (niin, niitä on kaksi).

Siellä se pötköttää :D

Ensimmäinen versio oli tehty valkoisesta satiininauhasta, ja, no, se oli vääränvärinen :D:D herpaderp, tarkistakaa ne reffi-kuvat ennenkuin käytte ostamassa mitään! No, nyt minulla on sitten yksi valmis valkoinen myllynkivikaulus, jos joskus vaikka tarvitsisi (epäilen). Toisaalta oli hyvä, että tein tuon ensimmäisen väärästä väristä, koska pääsin harjoittelemaan sitä, miten homma toimii. Samana päivänä kävin hakemassa shampanjan väristä satiininauhaa ja tekaisin kauluksen v.2.Kyllähän tuossa ikuisuus kesti, koska kaikki on ommeltu käsin, mutta nuo olivat lastenleikkiä siihen isoon kaulukseen verrattuna...


Tätä varten ostin valkoista puuvilla-kangasta, kolmisen metriä muistaakseni. Tein siitä sitten about 35cm suikaleita n. 3 metrin verran, ajattelin tietysti siinä vaiheessa että se riittää... Ompelin osat yhteen, käänsin reunat, merkkasin merkkejä 7cm välein ja ompelin koko komeuden käsin kasaan. Ja sehän ei riittänyt. Yllä olevat kuvat ovat ne, mihin se n.3 metriä kangasta riitti; 1/3 osaan kaulusta. Ja siinähän se riemu sitten repesi. Otin siis vielä lisää ja lisää ja lisää suikaleita, ja lopulta tuohon sitten upposi joku 7-8m suikaletta. Sen ompeleminen käsin... voivoi... Ihan totaalisen tyytyväinen en ole vieläkään, eli saatan jossain vaiheessa tehdä kauluksen uudestaan (tai sitten en... koska tuska). Jotta mokoman kauluksen tekeminen ei olisi ollut liian helppoa, olin myös tehnyt kauluksesta liian leveän. No, koska olen laiska ja kaulus tarvitsi lisää tukea, käänsin n.10cm kangasta liimanauhalla sen jälkeen kun olin ommellut koko shitin kasaan. Älkää kokeilko kotona, vie hermot. Kestää ikuisuuden. Hankalaa. Mutta lopulta se pysyi kasassa, eikä kuristanutkaan (paljoa). Tosin jostain syystä se rupesi sitten lärppäämään conissa, mutta korjaan sen shoottia varten :)


Tämän jälkeen ostin peruukin ja tein korvat ja korut. Korut on tehty Fimo Air -massasta, jotta ne eivät painaisi. Kala-kaulakorun kiinnitin askartelukaupasta löytämääni metalliseen vanneympyrään (suomen kieli, what is that :D:D), jonka juuri ja juuri sain pujoteltua pääni läpi. Kruunu on kiinni pannassa ja korvat pinneissä. Peruukkia etsin aluksi Ebaysta monta päivää, ja aluksi löysin pidemmän, oikeanvärisen peruukin, jonka ajattelin leikata. Kun peruukki tuli, en ollut tyytyväinen ja päätin vielä etsiä muualta, ja CosCraft -nimisestä britti-puodista löysin tämän ihanuuden (samasta paikasta ostin myös Onen, Drakengard 3, peruukin). Muokkauskin oli helppoa; tarvitsi vain leikata otsatukka ja suoristaa takatukka.


Sitten pitikin aloittaa se osa, josta pidän vähiten cossien tekemisessä; ompelu. Leikkasin kankaat ja ihan ensimmäisenä halusin vähän mallata, miten kankaat toimisivat yhdessä. Ja nehän toimivat. Vähän huonommin tuli tästä vaiheesta otettua kuvia, koska halusin vain mahdollisimman nopeasti saada ompelut tehtyä (+ tuli vähän kiire :--D + aina ommellessa unohtaa että kuviakin pitäisi ottaa). 

ja sitten coniin!
Ihan ensimmäisenä tein asuun korsetin, leikkasin tumman keltaista kangasta kaksi kappaletta ja väliin laitoin vielä yhden kerroksen vahvaa kangasta, johon ompelin "luut", muoviset Eurokankaasta saatavat lärpäkkeet. Eihän tuo kovin oikeaoppisesti ehkä ollut tehty, mutta ainakin pysyi muodossaan :''D Korsetin kangas oli ihanaa, sitä oli todella mukava ommella. 

Tummankeltaisen alushameen ompelu oli jokseenkin iisi homma, paloja vaan palojen viereen, ompelua ja tadaa! hame syntyi. Vaaleankeltaisen ylemmän hameenkin ompelu oli helppoa, palat yhteen ja reunoille valkoiset nauhat (jotka ompelin niinkuin esim.vyötärönauha ommellaan --> huomaatte kai etten ole mikään ompelija, termistö melkein hallussa :''D)


Tämän jälkeen ompelin korsettiin valkoiset nauhat (alapuolen v-muotoisen osan ompeleminen oli tuskaa, mutta kun ompeli hitaasti ja varmasti niin meni sekin paikoilleen). Vaaleankeltainen kangas on ommeltu kiinni korsettiin, näin siitä ei syntynyt korsetin alle pullistumaa. Tummankeltainen hame on tehty erikseen, jotta asu on helpompi laittaa päälle.

huomatkaa takana oleva hieno amme
Korsetissa ehdottomasti, sekä koko asussa, lempiosani oli sirkkojen naputteleminen kiinni; hirmuisen terapeuttista, varsinkin kun muutama osa tässä asussa pisti vastaan ompeluvaiheessa niin hemmetisti... Tässä vaiheessa olin siis myös aloittanut hihojen teon, puvun suurimmat murheenkryynit.


Hihojen kanssa suurimmaksi murheenkryyniksi paljastui se, että olin ommellut hihat muotoonsa ennenkuin ompelin puhvit paikalleen :''D Älkää tehkö näin lapset, se vie yöunet ja teettää teille ihan liikaa ylimääräistä tekemistä. No, äitini sitten avusti minua ompeluvaiheessa, piti kiltisti kiinni hihoista, että hiha ei vetänyt / tippunut ompelukoneelta (suurin osa siis lörpötti ompelualustan ulkopuolella...), kun ompelin kolmea kangasta yhteen samaan aikaan, niin että yhdessä oli vielä rypytystäkin. Onneksi on hyvä kone, se ompeli hihat ihan nätisti, eikä miten sattuu. Hihat on ommeltu  alapuolelta kiinni korsettiin, jotta ne pysyvät kasassa. (tästä osasta olisi pitänyt saada videokuvaa, hihojen ompelu oli melkein tragikoomista :''D)

tässä tuota tummankeltaista hamettakin :D
Ainiin, olihan minulla vielä yksi murheenkryyni, nimittäin se takana ollut vihreä sydänhärpäke. Ensimmäisen version tein askartelukaupasta saatavasta, helposti taivuteltavasta rautalangasta. Do not use it. Oikeasti, se ei pysynyt kuosissaan mitenkään. Yritin myös tähän versioon ommella vihreän organzan käsin kiinni, mutta eihän siitä tullut mitään. No, koska yleensäkin ensimmäiset versiot menee minulla pilalle, virheistä oppii ja silleen, päätin mennä rautakauppaan ja ostaa kunnon rautalankaa. Hankalampi tuota oli muotoilla, mutta ainakin pysyi muodossaan! Organzan liimasin erikeepperillä kiinni kehikkoon, piti ihan hyvin. Ompelin sen vielä varmuuden vuoksi siimalla kiinni, ettei vain organza repeäisi ja lörppäisi. Valkoiset pallot tein Fimo Airista, ja liimasin kiinni sydämeen.


Pe-la yönä itkin, että ei tämä tule valmiiksi ja ei tästä tule yhtään mitään, mutta kaikki tuli valmiiksi kahden aikaan, jolloin vihdoin pääsin nukkumaan. Eniten jäi harmittamaan se, että perjantaina olisi ollut tarkoitus mittailla Ghibli-ryhmän kanssa, mutta puvun ollessa vielä keskeneräinen, päätin jäädä tekemään sen loppuun, enkä lähtenyt perjantaina coniin (Laz kävi viemässä kirpputori-kamat, mutta hänenkin asunsa oli vielä kesken, joten miittiin ei päässyt). Joten anteeksi kaikille, että peruutimme osallistumisen! Ehkä vielä joskus jossain, nyt kun ei tarvitse puvustakaan stressata.

Loppu hyvin, kaikki hyvin, I guess
Haru oli kaikenkaikkiaan todella mukava päällä, niin kuumakaan ei tullut kuin mitä olisin luullut tulevan. Korsetti olisi saanut olla hieman pienempi, mutta pysyy silti päällä ihan hyvin. Muutamia korjauksia aion vielä asuun tehdä, ja Mimiconissa asua haluaisin shootata Lazin Paronin kanssa. Tai jossain vaiheessa jossain järjestää shoottia. Vähän on kutkuttanut myös Harun koulupuvun tekeminen, mutta se on sitten jossain hamassa tulevaisuudessa :D

Notta tällainen tarina tällä kertaa, katsotaan mitä seuraavaksi postaillaan :D
~Punumi


9 kommenttia:

 1. ah, tämä oli vaan niin ihana<3

  VastaaPoista
 2. Olipas kivaa lukea tän asun vaiheista. Itellä ois menny totaalisesti hermot!! Joten pisteet siitä että jaksoit tehdä tämän loppuun, huh!

  Puku oli tosi kaunis, tykkäsin hirmusti. ;; Aina yhtä hienoa kun näkee kuinka hahmo herää henkiin cossaajan toimesta, oot kyllä aivan loistava Haru kun hahmonäköisyyttäkin mielestäni löytyy. Jos Haru tulee vielä Mimiconiin niin pitää tulla pälyilemään ja ottamaan itekin kuvia~ Ois itekin kiva cossata joskus jotakin Ghibli hahmoa mutta ei minkään näköistä ideaa että ketä. :'> Ehkä keksin sen joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Kyllä monta iltaa meni kirotessa ja ärsyyntyessä tähänkin cossiin, ja varsinkin silloin kun meinasi iskeä epätoivo... xD
   Awww kiitos tosi paljon <3 mieltä lämmittää niin hirmusti kun kuulee onnistuneensa :) Varsinkin kun itsellä on vähän ehkä huono itsetunto ja löytää vaan virheitä asusta xD J
   ooo johonkin Ghibli-miittiin voisit jonkun tehdä :D tai jos ei miittiin niin muuten vaan, siellä on niin paljon ihania hahmoja :3 pitää nyt katsella niitä leffoja sillä silmällä et mikä siulle sopis ;)

   Poista
 3. Hirveästi olen tätä odotellut! Jee! Oot niin sievä Haru ja puku on aivan uskomattoman siisti! Kissojen valtakunta on ihanuutta! Kiva, että on joku muukin, joka siitä leffasta tykkää. Ja pukuhistoria on aina hienoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iiih kiitos <3 ;__;
   Tää leffa on kyllä ihan mahtava, parasta kun löytää muitakin jotka tästä tykkää :3 Ja pukuhistoria on tosi jees, miusta on aina hienoa kun ihmiset jaksaa selvittää asioita ja tehdä suht todenmukaisia asuja jos vain mahdollista (itsekin ajattelin tällä kertaa yrittäväni, ei se niin vaikeaa ollutkaan kuin luulin, tietty paljon pitää ottaa asioista selvää) :D

   Poista
 4. En varmaan pääse ikinä yli tän puvun ihanuudesta ja miten hyvin juuri sinä sovit Haruksi. Puku oli niin siisti, historiallisesti ihanan korrekti, kangasvalinnat ja yksityiskohdat olivat niin kauniit ja kaikkea, mutta se, että sinä itse olet vielä niin hirveän sievä ja Harun näköinen.

  En ole varmaan ikinä pillitellyt siten, kun Hall Cosplayssa olit. Piti nostella sitä kansiota koko ajan naaman eteen, etten ahdistaisi sinua liikaa. Pahoittelen siis yhä sitä, että menin niin hirveisiin itkukiherryksiin. Olen vaan niin kamalan onnellinen, että sinut löydettiin kisaan ja että lähdit mukaan. Itku nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaah kiitoksia! <3 ;__; tää siun kommentti ja fb-päivitys teki kyllä miun päivän, ja sit kun vielä muistelen miten kivaa Desussa oli niin vesiputoushan siitä tuli. This means so much to me, varsinkin kun saan näin ihanaa palautetta ihmiseltä, jonka asuja olen jo kauan ihaillut! Kiitos siis vielä kerran! ^^
   Itketään yhdessä!

   Poista